Predavači i chefovi mentori radionica
Od osnutka Edukacijsko gastronomskog centra Istre, veliki broj predavača i chefova mentora sudjelovalo je u edukacijsko-kuharskim radionicama. Radi se o domaćim i inozemnim imenima iz svijeta gastronomije, poznatim po svojim uspjesima i iskustvima u tradicionalnim i modernim kuhinjama. Osim kao predavači, mentori se uključuju u rad centra i kao savjetnici, promotori, prezentatori, te na sve druge načine kojima mogu doprinjeti u prepoznatljivosti Edukacijsko gastronomskog centra Istre, razumjevajući njegovu ulogu u zaštiti tradicionalne i kontinuiranom razvoju moderne istarske gastronomije.
Robert Perić
Predavač
Robert Perić
Predavač
Profesor kuharstva i slastičarstva te executive chef LF cateringa, Robert Perić jedan je od dugogodišnjih kuhara mentora Edukacijsko gastronomskog centra Istre koji vodi radionice pod tematikama specifičnih kuharskih metoda, lokalnih namirnica te njihove reinterpretacije. Kao nositelj titule Maestro Choccolatier te pobornik kreativnog slastičarstva, vodi radionice modernog slastičarstva.
David Skoko
Predavač
David Skoko
Predavač
Ekstrovertni chef David Skoko, vlasnik konobe „Batelina“ (Pula), poznat je po tematici iskoristivosti ribe „od glave do repa“ te koji često istražuje krajnje granice namirnica. Posebnu pozornost pruža jelima na bazi manje poznatih riba, dajući im tako posebnu važnost te pruža primjere polaznicima kako da svoje jelovnike upotpune inovativnim tanjurima. Chef David ujedno je i prvi hrvatski 24kitchen kuhar te vodi TV emisiju Stari gušti, nova kužina.
Emanuele Scarello
Predavač
Emanuele Scarello
Predavač
Talijanski chef Emanuele Scarello, vlasnik restorana Agli Amici dal 1887 (Udine), nositelj je dvije Michelinove zvjezdice. Poznat je po modernom stilu kuhanja, gdje je u svakoj njegovoj kreaciji prisutna povezanost s teritorijem te naglasak na korištenje sezonskih lokalnih namirnica. Chef Emanuele pridaje veliku pažnju svojim kreacijama jer svoje kuhanje i ponudu vlastitog restorana bazira svježim i sezonskim proizvodima.
Jeffrey Vella
Predavač
Jeffrey Vella
Predavač
Chef Jeffrey Vella u svijetu gastronomije poznatiji kao dizajner hrane urođene nadarenosti, kojemu je glavna misija korištenje lokalnih namirnica u gastronomiji gdje užitak u hrani uključuje sva osjetila. Veći dio svojeg radnog iskustva proveo je u inozemstvu, te u Hrvatskoj započinje s radom u hotelu Esplanade, te nastavlja u mnogim drugim restoranima i naposljetku chef Jeffrey postaje kulinarski savjetnik Maistre.
Goran Kočiš
Predavač
Goran Kočiš
Predavač
Goran Kočiš bio je chef restorana "Noel" (Zagreb), kojemu je 2019. godine dodijeljena Michelinova zvjezdica, no u 2020. godini odlučuje se posvetiti privatnom životu i poslu. Jedan je od najsuverenijih hrvatskih chefova s posebnom strašću prema kvaliteti sastojaka, koji svoju kuhinju bazira na francuskim tehnikama te kuha sa sezonskim namirnicama, posvećujući posebnu pažnju svim procesima, počevši od namirnica, tekstura, tehnike pripreme, odabira i kreiranje tanjura te prezentacije jela gostu.
Matija Bogdan
Predavač
Matija Bogdan
Predavač
Chef Matija Bogdan veliku pozornost posvećuje kvalitetnim namirnicama te razvija svoj osebujan stil fine dininga i zapadnoeuropskog pravca kuhinje. Završivši preddiplomski studij informacijskih znanosti, shvatio je kako su kuhanje i gastronomija njegov poziv. Svoje iskustvo stekao je stažiranjem u restoranu Coi (San Francisco) s dvije Michelinove zvjezdice te potom radom kao sous chef u restoranu Ledbury (London) također s dvije Michelinove zvjezdice. Chef Matija Bogdan, danas živi u Hrvatskoj i radi u restoranu Mano (Zagreb) gdje prezentira svoje kuharske kreacije.
Hrvoje Kroflin
Predavač
Hrvoje Kroflin
Predavač
U kuhinju je kročio sa samo 16 godina, okružen ponajboljim cheofovima izbrusio je svoj talent te je već sa 19 godina postao voditeljem restorana. Slovio je za najmlađu kuharsku senzaciju, no to ga nije ponukalo u njegovim planovima te je narednih desetak godina radio na usavršavanju, ujedno stažirao po vrhunskim talijanskim restoranima u Londonu. Chef Hrvoje Krofiln svoja znanja primjenjuje na sezonskim namirnicama ali i domaćim tradicionalnim jelima, kojima dodaje svoj štih i poseban šarm. Danas chef Hrvoje vodi jedan od najuglednijih hrvatskih restorana ManO2 (Zagreb)
Braco Sanjin
Predavač
Braco Sanjin
Predavač
Chef Braco Sanjin posjeduje međunarodno iskustvo od pet godina rada u Madonni di Campiglio u hotelu Ariston te nakon toga preuzima restoran Kadena u Splitu, u kojem ostaje 10 godina te naposljetku otvara konobu Griblja s chefom Ivanom Pažaninom. Nagrađivani je sudionik kuharskih natjecanja u zemlji i inozemstvu, predsjednik stručnog žirija velikog broja gastro izložbi, jedan od utemeljitelja Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija te sudionik brojnih projekata vezanih uz promociju hrvatske gastronomije. Chef Sanjin po mnogima je jedan je od najtalentiranijih i tehnički najkompetentnijih dalmatinskih chefova, no ono što ga ponajviše ističe jest njegova posvećenost reinterpretaciji zaboravljenih i podcijenjenih namirnica.
Fabrizio Vežnaver
Predavač
Fabrizio Vežnaver
Predavač
Chef i vlasnik restorana „Pergola“ (Zambratija), Fabrizio Vežnaver sa strašću i entuzijazmom u svojoj kuhinji priprema minimalistička jela bazirana na lokalnim namirnicama te upotpunjena raznovrsnim začinima. U 2019. godini nagrađen je titulom Velikog chefa sutrašnjice te uvršten u prestižni gastronomski vodič Gault Millau.
Melkior Bašić
Predavač
Melkior Bašić
Predavač
Stažirao je u Michelin restoranima u Bordeauxu u Francuskoj (Restaurant le Prince Noir, Lormont, Restaurant La Cape, Cenon, Restaurant L'Oiseau Bleu). Radio je i kao executive chef Boutique Hotel Alhambra & Villa Augusta (restoran Alfred Keller) na otoku Lošinju te dvanaest godina kao chef konzultant u konzultantskom poduzeću Kreativna kuhinja. Svoje znanje odlučio je nastaviti kao food konzultant te je u svojoj karijeri radio za mnogobrojne klijete u ugostiteljstvu i hotelijerstvu u Hrvatskoj i u inozemstvu. U Hrvatskoj je postao poznat po svojem sudjelovanju kao član žirija u hrvatskoj inačici emisije Masterchef.
Hrvoje Zirojević
Predavač
Hrvoje Zirojević
Predavač
Chef Hrvoje Zirojević, poznat kao alfa i omega restorana Laganini na Palmižani te po svojoj sposobnosti oživljavanja različitih kultura na tanjuru. Smatra edukaciju ključnim faktorom za napredak kuhara i gastronomije. Kao mentor na radionicama pokazao je svoje vrhunske tehničke vještine u pripremi originalnih ribljih jela te jednostavnosti prezentacije.
Deni Srdoč
Predavač
Deni Srdoč
Predavač
U svom kuharskom zanatu vrlo rano je spoznao kako su tradicija i lokalne namirnice jedan od glavnih temelja gastronomije te se to očituje u njegovu radu, koji je prepoznat i nagrađen Michelinovim zvjezdicama i ujedno nosi titulu najmlađeg Michelin chefa u Hrvatskoj. Svojim radom dao je veliki doprinos u rad restorana Draga Di Lovrana (Lovran) te je svoje stečeno znanje nastavio nagrađivati u restoranu Nebo u sklopu Hilton Rijeka Costabella Beach Resort & Spa. Chef Deni Srdoč smatra da hrana predstavlja znanje i doživljaj te da mora bit okusom i izgledom sjajna.
Petra Jelenić
Predavač
Petra Jelenić
Predavač
Poznata hrvatska slastičarka te vlasnica slastičarnice „Mak na konac“ (Zagreb), Petra Jelenić predana je stvaranju novih kombinacija okusa i tekstura te pripremi kreativnih slastica. Vodila je kulinarsku emisiju “Slatka kuharica” s kojom je proputovala Hrvatsku i od domaćica učila pripremu tradicionalnih slastica iz kojih je dobivala inspiraciju za vlastite, modernije.
Robert Hromalić
Predavač
Robert Hromalić
Predavač
Slastičar Robert Hromalić slovi kao jedan od ponajboljih hrvatskih slastičara koji je pohađao internacionalno priznatu školu slastičarstva Ferrandi u Parizu, radio je sa slastičarom Cedric Groletom te potom nastavlja kao sous chef u slastičarnici Yvesa Couvreura, što je dovelo do kreiranja njegovog stila ukomponiranog klasičnim francuskim tehnikama i recepturama. Svoj zanat je usavršio u slastičarni Mak na konac, kod slavne i iskusne hrvatske slastičarke Petre Jelenić te nakon rada u drugim slastičarnama, otvara svoju vlastitu pod nazivom Le Kolač. U njegovim kreacijama vidljiv je utjecaj klasičnog francuskog slastičarstva međutim ono što ga posebno ističe jest svjež pristup tehnikama.
Marina Gaši
Predavač
Marina Gaši
Predavač
Marina Gaši u 2020. godini proglašena je predsjednicom Odbora JRE Hrvatska te poznata je ambasadorica istarske kreativne gastronomije, koja u svom restoranu „Marina“ u Novigradu priprema i servira vrhunske menu-e bazirane na lokalnim proizvodima
Marijo Čepek
Predavač
Marijo Čepek
Predavač
Kulinarski virtuoz i chef konzultant Marijo Čepek, poznat po svojem umijeću osmišljavanja interesantnih jela baziranih na lokalnim namirnicama te svojem dugogodišnjem iskustvu u vođenju raznih restorana diljem cijele Hrvatske.
Danijel Đekić
Predavač
Danijel Đekić
Predavač
Danijel Đekić je svrstan među najbolje domaće chefove te vlasnik je restorana Monte u Rovinju, ujedno nagrađen prvom Michelinovom zvijezdicom u Hrvatskoj. Chef Danijel u svojoj kreativnoj kuhinji radi s namirnicama lokalnog podrijetla, stvarajući pritom inovativna jela veličanstvenog izgleda i impresivnih okusa.
Saša Pribičević
Predavač
Saša Pribičević
Predavač
Svoje iskustvo stekao je radom u restoranima Apetit, Takenoko, Time (Zagreb) te je ujedno i najpoznatiji po radu u restoranu Matsunoki (Mali Lošinj) u kojem obavlja dužnost glavnog kuhara. Njegova želja za učenjem i napredovanjem te upornost doveli su ga do današnjeg statusa, gdje u jedinom japanskom restoranu na otocima Jadrana, koristi lokalne sirovine i sastojke te ih uklapa u japanske i druge azijske formate.
Damir Modrušan
Predavač
Damir Modrušan
Predavač
Damir Modrušan jedan je od najpoznatijih istarskih kuhara te ujedno i chef restorana „Zigante“ (Livade, Buzet). Sa svojim dugogodišnjim iskustvom u mnogim inozemnim restoranima, u njegovom kuhanju najveći naglasak imaju lokalne i sezonske namirnice, posebice tartufe. Sudjelovao je u izradi istarskog jelovnika za Istria In, u kojemu je spojio fragment molekularne gastronomije ali i netipične formate, kako bi pokušao pokazati da vrlo tradicionalna jela mogu dobro funkcionirati u posve modernističkom rukopisu.
Zdravko Tomšić
Predavač
Zdravko Tomšić
Predavač
Chef konzultant Zdravko Tomšić, znani je hrvatski chef, koji je svojim znanjem i umijećem preporodio restoran Kukuriku (Zagreb), nakon čega odlazi u restoran Draga di Lovrana (Lovran), potom u restoran Vinodol (Zagreb) te danas ponovno nastavlja put u Draga di Lovrana. Uspješno je zadržao Michelinovu zvjezdicu restorana Draga di Lovrana te danas ondje uspješno provodi niz projekata s ciljem valorizacije lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Poznat je po svojim kreativnim jelima koja su uvijek zanimljiv i nekonvencionalan spoj tradicije i moderne gastronomije. Chef Zdravko bio je među prvim kuharima predavačima u Edukacijsko gastronomskom centru Istre.
Daniel Rosvold i Robert Elias Rydland
Predavači
Daniel Rosvold i Robert Elias Rydland
Predavači
Kreativni duo iz Norveške predstavlja interesantne skandinavske chefove restorana „Gamle Raadhus“ (Oslo), Daniel Rosvold-u i Robert Elias Rydland-u koji svoje rekorde obaraju na norveškim kuharskim natjecanjima i prvenstvima.
Davorka Šajina
Predavač
Davorka Šajina
Predavač
Davorka Šajina vlasnica je jednog od prvih istarskih agroturizama u Katunu Lindarskom na Pazinštini te članica te u Edukacijsko gastronomskom centru Istre vodila je radionice tradicionalne gastronomije i pripremala autohtona jela. U suradnji s LAG Središnja Istre i ostalim partnerima, 2015. godine pokrenula je inicijativu zaštite pazinskog cukerančića koje je potom Ministarstvo kulture uvrstilo “Umijeće pripreme tradicijske slastice pazinski cukerančić” na nacionalnu listu od 160 nematerijalnih kulturnih dobara.
Janez Bratovž
Predavač
Janez Bratovž
Predavač
Renomirani slovenski chef, gastronomski inovator te vlasnik restorana J&B, Janez Bratovž, poznat je po iskustvu rada u restoranima s tri Michelinove zvijezdice. Njegove kulinarske kreacije su odvažne i originalne te posebnu pozornost posvećuje kompleksnim okusim, bojama i mirisima. Maštovito i spretno spaja lokalne namirnice, autohtone okuse i moderne forme te u didaktičkoj kuhinji centra pozabavio se tematikama modernog serviranja jela te reinterpretaciji mesa boškarina.
Ana Ugarković
Predavač
Ana Ugarković
Predavač
Hrvatska kuharica Ana Ugarković, koja je javosti postala poznata putem svoje TV emisije „Kod Ane“ u kojoj je spremala tradicionalna jela hrvatske kuhinje s modernim obratom jela na bazi sezonskih, svježih i zdravih namirnica. Vlasnica je restorana „Mali bar“ (Zagreb), u kojemu priprema jela inspirirana uglavnom mediteranskom kuhinjom.
Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović
Predavač
Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović
Predavač
Kreativni dvojac pod imenom Styling Food, Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović, iskusni su chefovi koji veliku pažnju pridavaju izboru tanjura, slaganju hrane, dizajnu i prezentaciji jela. S diplomom The Art of Styling Food Tomislav Škunca prvi je educirani stilist hrane u Hrvatskoj. Prateći svjetske trendove i osluškujući potrebe tržišta, ovaj kreativni dvojac se posebno posvetio food stylingu te u Edukacijsko gastronomskom centru vodili su radionice na temu food dizajna na bazi lokalnih namirnica.
Pino Kuhar
Predavač
Pino Kuhar
Predavač
Pino Kuhar, renimirani je istarski chef, vlasnik konobe „Puli Pineta“ (Žminj) te je radio kao profesor kuharstva. Posvećen je pripremi slow food autohtonih jela te vrsni znalac istarske gastronomije. Njegova filozofija je da se treba držati svježih i kvalitetnih namirnica.
Ivan Zidar
Predavač
Ivan Zidar
Predavač
Chef Ivan Zidar, osmislio je gastronomski hit „Mason burger and stuff“ s fokusom na kvalitetu, inovativnost i izvrsnost u izvedbi te nastoji razvijati street food u sasvim novom ruhu. Razumjevanje za lokalne sastojke i beskonačna znatiželja eksperimentiranja u kuhinji su glavna pokretačka snaga u njegovom kuhanju.
Stiven Vunić
Predavač
Stiven Vunić
Predavač
Chef Stiven Vunić, vlasnik i chef konobe Zijavica, koju vodi od 2011. godine zajedno sa suprugom Teom, ujedno i slastičarkom koja radi i stvara zajedno s njime. Dobitnik je trofeja Veliki chef sutrašnjice 2022., koji dodjeljuje Gault&Millau Hrvatska te član je JRE-Jeunes Restaurateurs. Sa sani 17 godina kročio je u svijet gastronomije i ugostiteljstva, te danas slovi kao jedan od kvarnerskih chefova koji je svojom upornošću i dosljednošću stvorio mjesto na kojem stvara izuzetne morske delicije. Jedan je od prvih polaznika edukacijskih radionica u Edukacijsko gastronomskom centru Istre, koji smatra da ključ uspjeha leži u kontinuiranoj edukaciji.
Mate Janković
Predavač
Mate Janković
Predavač
Chef Mate Janković poznat je kao promotor odlične gastronomije, urednik nadolazeće knjige Croatia: The Cookbook. Proslavio se sudjelovanjem u hrvatskoj inačici natjecateljsko-kulinarskog show-a „Masterchef “ te u mnogim drugim televizijskim emisijama. Chef Mate pobornik je GO LOCAL koncepta koji želi potaknuti kuhare da kuhaju s domaćim namirnicama i na taj način promoviraju hrvatske specijalitete.
Sachio Anraku
Predavač
Sachio Anraku
Predavač
Japanski gastronom Sachio Anraku drži tečajeve i radionice kojima popularizira japansku kuhinju. Bit japanske kuhinje, po njegovim riječima, nije ni u osebujnim začinima, ni u ribi, već u maksimalnoj pozornosti koja se posvećuje svježini namirnica i lijepom izgledu hrane. Kako spojiti japansku kuhinju i istarske namirnice te kako aktualne sezonske darove istarskog podneblja pripremiti u japanskim jelima, bila je tematika njegove radionice koju je održao u Edukacijsko gastronomskom centru Istre.
Vesna Krajnović
Predavač
Vesna Krajnović
Predavač
Vesna Krajnović je edukatorica za praktičnu edukaciju u pripremi zdrave i posebne hrane te autorica knjige "Alergija na hranu od stresa do sklada, Free Slastice - slastice oslobođene alergena - funkcionalne slastice za svakoga".
Igor Černjul
Predavač
Igor Černjul
Predavač
Igor Černjul profesor je ugostiteljskog posluživanja te posjeduje mnogo iskustva i znanja u svezi posluživanja u ugostiteljskim objektima, poput restorana, lokala te velikih sala u hotelima.
Gianluca Capuzzo
Predavač
Gianluca Capuzzo
Predavač
Pizzaiolo Gianluca Capuzzo vrhunski je majstor u svome zanatu te kao chef predavač surađuje s poduzećem Mainardi Food koje organizira tečajeve za pizzaiole. Mainardi Food S.r.l. bavi se prodajom prehrambenih proizvoda za ugostitelje, 30 godina na teritoriju Italije, a od 2013. godine posluje i u Hrvatskoj. U suradnji s Hrvatskom Udrugom Pizzaiola sudjeluje u svjetskom prvenstvu TROFEO CAPUTO za najboljeg pizzaiola. U Edukacijsko gastronomskom centru održana je radionica na temu pripreme tijesta te izrade kreativnih pizza na bazi lokalnih namirnica.
Filip Savić
Predavač
Filip Savić
Predavač
Filip Savić, trostruki državni prvak, član Hrvatskog sommeiler kluba te jedan od najboljih hrvatskih sommeliera u Edukacijsko gastronomskom centru Istre vodio je radionice zajedno s vrsnim kuharima. Tematike njegovih radionica jesu sparivanje različitih vina s predloženim jelima te prezentacija polaznicima o utjecaju vina na jelo, doživljaju jela uz konzumaciju s vinom i ostalo.
Emil Perdec
Predavač
Emil Perdec
Predavač
U svojoj karijeri radio je djelatnik na raznim poslovima u ugostiteljsko-turističkom sektoru te potom postaje direktor hrane i pića za hotelskog lanca “Plava Laguna” i kontinuirano djeluje kao člani povjerenik za Istru Hrvatskog Sommelier Kluba. Veliki je poznavaoc vina i vinove loze ta rado dijeli svoje znanje kao edukator ali i piše recenzije za časopise.
Filip Pleteš
Predavač
Filip Pleteš
Predavač
Kreativni barmen Filip Pleteš bavi se sparivanjem vrhunskih koktela na bazi renomiranih alkoholnih pića sa svjetskim trendovima u gastronomiji. Pohađao je European Bartender School (EBS) u Ateni, jednu od najboljih škola za obuku barmena na svijetu te u svojoj dvanaestogodišnjoj karijeri Filip je radio kao barmen, sommelier, bar manager. Na Chef Stage-u je napravio prvi hrvatski food and cocktail pairing.
Karin Rupena Perdec
Predavač
Karin Rupena Perdec
Predavač
Karin Rupena Perdec prva je istarska sommelierka koja je cijeli život posvetila vinu i sommelierstvu. Djeluje u sklopu Hrvatskog Sommelier Kluba kao član te smatra kako educirani ugostiteljski djelatnici mogu mnogo pridonijeti kvaliteti ponude ugostiteljskog objekta.
Ana Morgan
Predavač
Ana Morgan
Predavač
Chefica Ana odrasla je u kuhinji konobe Morgan, pa je logičnim slijedom, zajedno s bratom preuzela vođenje konobe od svojih roditelja. Ponudu objekta bazira na mesu lokalnih proizvođača te poljoprivredno-prehrambenim proizvodima kreirajući iznimna jela koja odišu istarskim teritorijem. Konoba Morgan upisana je u važne nacionalne i internacionalne eno-gastronomske vodiče kao što su Gault Millau, Veronelli te se već godinama nalazi se među najboljim istarskim i hrvatskim restoranima.
Sanja Krmpotić
Predavač
Sanja Krmpotić
Predavač
Mentorica za gostoljubivost, lojalnost i zadržavanje gostiju u sektoru ugostiteljstva i turizma, Sanja Krmpotić stručnjakinja je koja vodi edukacije i konzultacije te pomaže dionicima ugostiteljsko-turističkog i sektora hotelijerstva kako da podignu kvalitetu gostoljubivosti djelatnika te povećaju svoju komparativnu prednost u odnosu na konkurenciju. Razvoj hrvatske eno-gastro scene prati kontinuirano već više od 20 godina kao gost, potom gastro-novinarka, te hotelijer-ugostitelj te njezina strast i emocija jesu ugostiteljstvo i komunikacija s gostima.
Matea Beletić
Predavač
Matea Beletić
Predavač
Zajedno sa svojom obitelji, chefica Matea već godinama vodi uspješan restoran Damir i Ornella (Novigrad), koji se drži načela da na prvo mjesto stavlja najkvalitetnije namirnice. Restoran je to koji je među prvima počeo nuditi jela na bazi sirove ribe te kako bi se sačuvali najkvalitetniji okusi, od samih početaka geslo restorana je “Iz mora na stol”.
Illy Akademija
Predavač
Illy Akademija
Predavač
Predstavnici Illy akademije vode tečajeve koji su osmišljeni u suradnji s Universita del caffe di Trieste i sudionicima World Barista Championshipa. U Edukacijsko gastronomskom centru Istre održali su radionicu na kojoj su prezentirana teorijska i praktična znanja iz svijeta kave, kako bi se gostima omogućilo pružanje proizvoda vrhunske kvalitete.
Ivan Ergović
Predavač
Ivan Ergović
Predavač
Ivan Ergović aktualni je prvak Hrvatske u slastičarstvu i dobitnik brončane medalje sa Svjetskog kuharskog kupa u Luksemburgu. Na svom putu da postane slastičar, koji trenutno radi u hoteluMarea Suite 5* u sklopu Valamar Riviera, on je stručni prvostupnik ekonomije, nutricionist, food & brewery menadžer koji radi kao izvršni šef kuhinje.